Вітамін Д

Зараз у багатьох людей спостерігається недостача вітаміну Д. Ця проблема дійсно існує. Навіть у людей, які живуть в сонячних країнах, де постійно є сонце, все рівно спостерігається недостача вітаміну Д.

Вітамін Д відіграє основну роль в процесах всмоктування кальцію. Також він впливає на різні імунологічні процеси. З метою підвищення імунітету вітамін Д можна і потрібно застосовувати, просто знати який і в яких формах.

Всі ми знаємо, що вітамін Д виробляється в шкірі. Насправді, для нормального засвоєння цього вітаміну потрібно не лише бувати на сонці, але і слідкувати за здоров’ям своїх внутрішніх органів.

В шкірі утворюється попередник вітаміну Д – холестерол. Холестерол – це холестерин – жири. Це ще не вітамін Д.

Для організму людини мають значення форми Д2 і Д3. Це попередники активної форми вітаміну Д. Вони ще не являються активними і ще не виконують будь-яких функцій в організмі.

Із холестеролу (із жирів) в шкірі, під дією сонячного випромінювання утворюється Д3 форма вітаміну Д – холекальциферол. 80% його утворюється під дією сонячного світла, 20% надходить з їжею. Із їжі ми його отримуємо тільки з продуктів тваринного походження – жовток, риб’ячий жир, жирні сорти риби. Інших джерел немає.

Із рослинної їжі може надходити вітамін Д2 – ергокальциферол. Він міститься в деяких сортах хліба, грибах. Але так надходить лише незначна кількість цього вітаміну.

Далі в печінці із вітамінів Д3 і Д2, в результаті приєднання групи ОН (гідроксилювання) утворюється наступна форма – кальцидол. Саме ця сполука виявляється в аналізах крові. Ця форма ще неактивна. Вона проміжна, проактивна. Це депо (вітамін Д зберігається в такій формі) і транспортна.

Нирки відіграють основну роль в активації вітаміну Д. В нирках, під дією паратгормону (виробляється в паращитовидних залозах) ще раз відбувається процес гідроксилювання і тоді вже в нирках утворюється активна форма вітаміну Д – кальцитрол. Ця форма вітаміну Д приймає участь в усіх реакціях організму: прискорює і покращує процес всмоктування кальцію в кишківнику, в підтримці імунних процесів.

У вигляді добавок приймається Д3 форма.

Не завжди за аналізом крові можна сказати яка його кількість в організмі (це стосується не тільки вітаміну Д). В аналізах виявляють проміжну форму вітаміну. Тому за аналізами рівень вітаміну можна визначити тільки відносно. На 100% сказати неможливо. В органах його може бути достатньо, а в крові менше. Або в крові в нормі, а в нирках він в активну форму не перейшов з якихось причин і не почав виконувати свої функції.

Ще раз підсумую трохи простіше. Ми отримуємо неактивну форму вітаміну Д або через сонячне випромінювання, або з їжею. Кращі джерела – тваринного походження, або вже потім ми додаємо біологічно активні речовини. В подальшому в печінці відбувається процес гідроксилювання. Утворюється проактивна форма вітаміну Д. І далі уже в нирках відбувається активація його в робочу форму, яка потрібна організму.

Вітамін Д депонується в жировій тканині.

Для засвоєння вітаміну Д потрібен білок в раціоні.

Автор: Ольга Третяк