Цукор складається із глюкози та фруктози. Мед, до речі, також. Це для тих, хто замінює цукор медом. Ви замінюєте цукор на цукор.
Почнемо із порівняння глюкози та фруктози.
Глюкоза переробляється в печінці. Цей процес регулюється ферментами і припиняється, коли рівень в крові певних речовин, необхідних для вироблення енергії, доходить до потрібного рівня.
Процес же перероблення фруктози не припиняється. Плюс, фруктоза активно включається в жировий обмін. Із фруктози можуть утворюватися жирні кислоти. У тих, хто вживає багато фруктози, накопичується жир в печінці. Для фруктози не потрібний інсулін. Інсулін потрібний для глюкози, щоб глюкоза перейшла в клітину.
Фруктоза не переходить в клітину безпосередньо. Для того, щоб елементи фруктози перейшли в клітину, вони повинні перетворитися в глюкозу для використання в якості енергії. А ось в жир фруктоза переходить активніше.
Щоб фруктоза засвоїлась, потрібна якась частина глюкози. Якщо в харчуванні все збалансовано і фруктоза надходить із фруктами, вона встигає засвоїтися.
Сенсу замінювати цукор фруктозою немає.
Цукрозамінники
Еритрол – трохи менш солодкий за цукор (65 – 70% солодощі цукру). Виробляють шляхом бродіння кукурудзяного крохмалю і дріжджеподібних грибків. Цієї інформації вже достатньо, щоб навіть не купувати цей продукт. На сьогодні еритрол ще недостатньо вивчений в плані користі, або шкоди на організм.
Ксилітол (ксиліт), як і фруктоза, значно не впливає на секрецію інсуліну. Такі цукрозамінники взагалі можуть викликати штучний цукровий діабет. Причина в тому, що коли ми їмо солодке (а вуглеводи починають розщеплюватися уже в ротовій порожнині), в мозок потрапляє сигнал, що зараз буде енергія. Підшлункова залоза починає виробляти інсулін, щоб провести енергію в клітину. В даному ж випадку, інсулін виробився, а енергії немає. Організм починає виробляти більше інсуліну, щоб все-таки отримати енергію. А її знову немає. І ми самі, дякуючи цукрозамінникам, можемо нашкодити своєму інсуліновому механізмові.
А по солодощі ксиліт, як і сорбіт, приблизно такий-же, як і звичайний цукор.
Стевія. Солодкі екстракти, які отримують із стевії, солодше за цукор в 250 – 300 разів. Замінили цукор… Стевія може бути корисною тільки в тому випадку, якщо ми будемо брати її листя і пережовувати. Тоді клітковина, яка надходить до організму, сповільнить засвоєння цукру із стевії. До речі, те ж саме стосується цукрового буряка і цукрової тростини. Єдина їх користь для організму, якщо їх споживати в сирому вигляді.
Кокосовий цукор. Його калораж 387 ккал. на 100 грам, звичайного цукру 399 ккал. на 100 грам, тросникового – 398 ккал. на 100 грамів. Мені здається, що ми займаємося самообманом.
Є ще цукрозамісники набагато солодше цукру. Це: сукралоза, ацесульфам калію, аспартам, сахарин.
Та і якість самого білого цукру, звичного для нас, зараз під дуже великим знаком питання.
Заключення
Висновок напрошується наступний: нам не потрібно замінювати цукор на якийсь інший цукор.
Проблема в тому, що ми зараз споживаємо дуже багато цукру. Будь-якого. Цукор зараз є практично в усіх продуктах, навіть в кетчупі і майонезі, не кажучи вже про солодощі, солодкі напої, соки, випічку.
Не замінюйте цукор на цукрозамісники в домашньому побуті. Просто зменшіть споживання солодкого. Коли робите випічку, замість склянки цукру, покладіть туди столову ложку цукру, або замініть цукор в рецепті на сухофрукти. Буде смачно, повірте. Не потрібні там цукрозамісники. Ніякі. Не пийте чай з чотирма ложками цукру, пийте його без цукру. Якщо відразу відмовитися від солодкого не виходить, робіть це поступово.
Цукрозамінники – це самообман. Вони не роблять продукти менш солодким, а нас більш здоровими.
Навіть при захворюваннях таких як цукровий діабет другого типу, проблема вирішується не заміною цукру на фруктозу, а зменшенням цукру в раціоні взагалі і правильним харчуванням.
Автор: Ольга Третяк