Фітнес студія на Виноградарі: +380 67 956 2686; Реклама та співпраця: Viber +380 68 874 2911

Чи є сенс замінювати цукор цукрозамінниками

ягоди - природне джерело цукруЦукор складається із глюкози та фруктози. Мед, до речі, також. Це для тих, хто замінює цукор медом. Ви замінюєте цукор на цукор.

Почнемо із порівняння глюкози та фруктози.

Глюкоза переробляється в печінці. Цей процес регулюється ферментами і припиняється, коли рівень в крові певних речовин, необхідних для вироблення енергії, доходить до потрібного рівня.

Процес же перероблення фруктози не припиняється. Плюс, фруктоза активно включається в жировий обмін. Із фруктози можуть утворюватися жирні кислоти.  У тих, хто вживає багато фруктози, накопичується жир в печінці. Для фруктози не потрібний інсулін. Інсулін потрібний для глюкози, щоб глюкоза перейшла в клітину.

Фруктоза не переходить в клітину безпосередньо. Для того, щоб елементи фруктози перейшли в клітину, вони повинні перетворитися в глюкозу для використання в якості енергії. А ось в жир фруктоза переходить активніше.

Щоб фруктоза засвоїлась, потрібна якась частина глюкози. Якщо в харчуванні все збалансовано і фруктоза надходить із фруктами, вона встигає засвоїтися.

Сенсу замінювати цукор фруктозою немає.

Цукрозамінники

Еритрол – трохи менш солодкий за цукор (65 – 70% солодощі цукру). Виробляють шляхом бродіння кукурудзяного крохмалю і дріжджеподібних грибків. Цієї інформації вже достатньо, щоб навіть не купувати цей продукт. На сьогодні еритрол ще недостатньо вивчений в плані користі, або шкоди на організм.

Ксилітол (ксиліт), як і фруктоза, значно не впливає на секрецію інсуліну. Такі цукрозамінники взагалі можуть викликати штучний цукровий діабет. Причина в тому, що коли ми їмо солодке (а вуглеводи починають розщеплюватися уже в ротовій порожнині), в мозок потрапляє сигнал, що зараз буде енергія. Підшлункова залоза починає виробляти інсулін, щоб провести енергію в клітину. В даному ж випадку, інсулін виробився, а енергії немає. Організм починає виробляти більше інсуліну, щоб все-таки отримати енергію. А її знову немає. І ми самі, дякуючи цукрозамінникам, можемо нашкодити своєму інсуліновому механізмові.

А по солодощі ксиліт, як і сорбіт, приблизно такий-же, як і звичайний цукор.

Стевія. Солодкі екстракти, які отримують із стевії, солодше за цукор в 250 – 300 разів. Замінили цукор… Стевія може бути корисною тільки в тому випадку, якщо ми будемо брати її листя і пережовувати. Тоді клітковина, яка надходить до організму, сповільнить засвоєння цукру із стевії.  До речі, те ж саме стосується цукрового буряка і цукрової тростини. Єдина їх користь для організму, якщо їх споживати в сирому вигляді.

Кокосовий цукор. Його калораж 387 ккал. на 100 грам, звичайного цукру 399 ккал. на 100 грам, тросникового – 398 ккал. на 100 грамів. Мені здається, що ми займаємося самообманом.

Є ще цукрозамісники набагато солодше цукру. Це: сукралоза, ацесульфам калію, аспартам, сахарин.

Та і якість самого білого цукру, звичного для нас, зараз під дуже великим знаком питання.

Заключення

Висновок напрошується наступний: нам не потрібно замінювати цукор на якийсь інший цукор.

Проблема в тому, що ми зараз споживаємо дуже багато цукру. Будь-якого. Цукор зараз є практично в усіх продуктах, навіть в кетчупі і майонезі, не кажучи вже про солодощі, солодкі напої, соки, випічку.

Не замінюйте цукор на цукрозамісники в домашньому побуті. Просто зменшіть споживання солодкого. Коли робите випічку, замість склянки цукру, покладіть туди столову ложку цукру, або замініть цукор в рецепті на сухофрукти. Буде смачно, повірте. Не потрібні там цукрозамісники. Ніякі. Не пийте чай з чотирма ложками цукру, пийте його без цукру. Якщо відразу відмовитися від солодкого не виходить, робіть це поступово.

Цукрозамінники – це самообман. Вони не роблять продукти менш солодким, а нас більш здоровими.

Навіть при захворюваннях таких як цукровий діабет другого типу, проблема вирішується не заміною цукру на фруктозу, а зменшенням цукру в раціоні взагалі і правильним харчуванням.

Автор: Ольга Третяк