По-перше, сніданок повинен бути.Це основний прийом їжі і його не можна пропускати.
За ніч організм все випрацював. Корисні речовини пішли на потреби організму, продукти розпаду вивелись через видільну систему. І наш організм жде, коли ми дамо йому їжу, яку він почне використовувати як будівельний і енергетичний матеріал.
Будівельним матеріалом є білки. Із них складаються всі клітини нашого організму: колагенові волокна, м’язова тканина, гормони, ферменти і т.д. Всі процеси нашого організму – білкові.
Повноцінні білки – це білки тваринного походження. Із рослинного білка самий повноцінний за складом – соєвий (якщо ви впевнені в його якості).
Енергетичним матеріалом служать вуглеводи.
Яким має бути сніданок?
Сніданок повинен бути саме білковим. В кашах білку дуже мало. В середньому в каші 5 гр. білку на 100 гр. готового продукту. Тому кожен день каші не повинні бути на сніданок.
На сніданок можна взяти:
- яйця, приготовані в різний спосіб;
- сир кисломолочний: в сирому вигляді, або у вигляді запіканки чи сирників;
- йогурт, кефір;
- маложирний білий сир. Можна сир тофу;
- інколи, не часто, можна білу нежирну рибу у вигляді, наприклад, парових котлет.
М’ясо на сніданок не рекомендується – це важкий продукт для травлення. Ферментна система зранку ще не готова до такої роботи.
До основної страви беремо овочі (багато, можна брати приблизно 250 гр. приготованих в різний спосіб).
Можна додати 1-2 цільнозернових хлібця, або 20-30 гр. хліба (якщо вам цього хочеться).
Плюс 1-2 фрукта на десерт в якості джерела енергії.
Плюс чай без цукру, якщо ви до цього звикли. Каву все-таки краще перенести на другу половину дня, або випити трохи пізніше.
Автор: Ольга Третяк