Про необхідність білку в раціоні

Життя – це форма існування білкових тіл.

Білок виконує в нашому організмі дуже багато функцій. Це не тільки м’язи, як багато хто звик думати. Це тільки одна з функцій білку, а саме пластична (або будівельна).

Білок – структурна основа всіх тканин організму. Основний матеріал для побудови нових тканин і відновлення тканин, які руйнуються – від м’язів і кісток до волосся і нігтів.

Гормони, які регулюють фізіологічні процеси – білки.

Ферменти – це білки, які прискорюють хімічні реакції. Вони також приймають участь в регулюванні обмінних процесів організму.

До білків відносять антитіла, які зв’язують, нейтралізують і сприяють виведенню токсичних речовин із організму.

Білки також виконують транспортну функцію. Вони приймають участь в транспорті кров’ю кисню, жирів, вуглеводів, вітамінів, гормонів, лікарських засобів.

Білки приймають участь у розподіленні рідини між внутрішньоклітинним і міжклітинним простором в організмі.

Білки можуть виступати джерелом енергії, коли використання в цих цілях вуглеводів і жирів з якоїсь причини неможливе.

Білки входять до складу хромосом, забезпечуючи роботу ДНК.

А тепер саме цікаве.

Є три види макронутрієнтів – це білки, жири і вуглеводи. У нас в організмі є запас вуглеводів (це глікоген печінки і м’язів), є запас жирів (думаю це всі знають). Але у нас немає запасів білків в організмі. Є так званий «амінокислотний пул» – це якась кількість вільних амінокислот, які можуть вступити в реакцію синтезу білка. Але ці амінокислоти повинні бути збалансовані по кількості і якості, щоб ми змогли синтезувати повноцінний білок. Все це обумовлює необхідність надходження білків із їжі.

Тому слідкуйте, щоб у вашому раціоні і раціоні ваших близьких була достатня кількість білку для покриття організмом всіх його щоденних потреб. Білок повинен надходити з їжею кожен день!

Автор: Ольга Третяк